Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Gazozcu çırağı 'Adem' geleceğin jönü olmaya aday

İklimi gibi sıcak insanları ve nev-i şahsına münhasır yapısıyla Ege bölgesi; son zamanlarda birçok filme evsahipliği yaptı.
Misafirperver memleketimde ne çekilse izlerim ama işin içinde Yüksel Aksu, Cem Yılmaz ve Ege'nin şahane insanları varsa asla kaçırmam!
Aksu'nun yeni filmi 'İftarlık Gazoz'; çekimlerine başlandığı ilk günden beri çok merak edildi. Çünkü Aksu bu film için epey çalıştı. Filmin yapımcılarından Elif Dağdeviren, Yüksel Aksu'ya "Filmi bir an öncesi çekmeye başlayalım" diye ısrar etti. Sonuç; yılın en değerli filmlerine bir yenisi daha eklendi. Bu mizah ve duygu yüklü film, Ege'den yola çıkıp bir dönem filmi olarak karşımıza çıkıyor.

ETKİLİ BİR PERFORMANS
Okulların kapanmasıyla yaz tatiline giren 'Adem' (Berat Efe Parlar), kasabanın gazozcusu 'Cibar Kemal'in (Cem Yılmaz) yanında çırak olarak işe başlar. Yaz tatili ile birlikte Ramazan da başlamıştır. 'Adem', sevdiği kız 'Berna'nın oruç tuttuğunu öğrenince, sevdiği kıza özenir ve gizli gizli oruç tutmaya başlar.
Ancak Ula'nın yaz sıcağında, hem bisiklet üzerinde gazoz satmak, hem de oruç tutmak hiç kolay değildir. Küçük 'Adem'in oruçla imtihanı, oruç bozmanın kefaretinin 61 gün olduğunu ve 'Berna'nın aslında direk orucu tuttuğunu öğrenmesiyle yeni bir boyut kazanır.
Filmde gazozcu 'Cibar Kemal' karakterini canlandıran Cem Yılmaz'ın oyunculuğu inanılmaz. Ege şivesini Egeliler'den daha iyi konuşuyor desem, hiç abartmış olmam. 'Cibar Kemal'in, çırağı 'Adem' ile iletişimi çok sıcak ve gerçekçi. Ustalar genelde çıraklarının kendilerinden daha iyi olmasını ister. Yılmaz'ın oynadığı 'Cibar Kemal' de öyle. "Çırağı olmak, evlat sahibi olmakla aynıdır" diyor filmde. İkilinin arasındaki kusursuz uyum ve duygusal bağ izleyiciye doğrudan geçiyor. 'Adem'i canlandıran Berat Efe Parlar, gösterişsiz ve etkili performansıyla şimdiden geleceğin jönü olmaya aday.
Filmdeki iyi yürekli Ege insanları, beni çocukluğuma götürdü. Özellikle deniz kenarındaki yaşlı teyze ile özdeşlik kurduğum çok fazla an oldu.
Bir an gözümün önünde babaannem canlandı. Bu arada teyzenin performansı gerçekten takdire şayan. 'İftarlık Gazoz' kesinlikle izlenmeyi hak eden, ödediğiniz bilet parasını son kuruşuna kadar hak eden harika bir Ege filmi. Herkese iyi seyirler.

BU NOKTALARA DİKAT!

Cem Yılmaz'dan artık komedyen değil, sinemacı diye bahsedilsin.
'İftarlık Gazoz'; bir Cem Yılmaz filmi değil, Yüksel Aksu filmi ama içinde Cem Yılmaz ruhu var.
'Cem Yılmaz, başkalarının yazdığı/yönettiği filmlerde daha iyi oynuyor' yorumlarını bir kenara bırakıp CMYLMZ sinemasını ikiye-üçe bölmeyin. Biraz başarıyı görmeyi deneyin
Karakterin 'Cibar Kemal' olması tesadüf değil; Yüksel Aksu, Cem Yılmaz'ın oğlunun adı Kemal diye ona jest yapmış.
Yönetmen Aksu, Bergson'un mizah anlayışını benimsemiş. Aksu oyuncuların doğaçlama yapmasına izin veren bir yönetmen.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA